logo scholten awater
logo byod
logo cyod
cyod header foto
grijze balk cyod

Goed nadenken over Choose Your Own Device!

Organisaties kiezen, om medewer- kers tegemoet te komen, steeds vaker voor een ‘Choose Your Own Device’ (CYOD) principe als alternatief voor ‘Bring Your Own Device’ (BYOD). Op die manier is het mogelijk om aan de wensen en eisen van de gebruikers te voldoen, terwijl er minder juridische en fiscale risico’s zijn voor de werkgever. Bovendien is het eenvoudiger om de gewenste veiligheid te waarborgen.

Arbo-voorwaarden
Bij het invoeren van een CYOD-beleid zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten. Wist u bijvoorbeeld dat de werkgever in alle gevallen verantwoordelijk is voor een werkplek die voldoet aan de ARBO-voorwaarden?
Deze regel geldt dus ook voor een thuiswerkplek, ook als de gebruiker ervoor kiest om met zijn netbook of tablet op een matje voor de open haard te gaan zitten. De zorgplicht voor de werkgever telt zwaarder dan de nalatigheid van de gebruiker. De werkgever is dus aansprakelijk voor alle schade die de werknemer veroorzaakt of ondervindt als hij of zij die werkzaamheden uitvoert.

CYOD-beleid
Om de kans te verkleinen dat een organisatie aansprakelijk wordt gesteld voor schade, is het belangrijk om duidelijke afspraken en regelingen te maken en deze vast te leggen. Een CYOD-beleid dus. Het schrijven van een Choose Your Own Device beleid is niet eenvoudig en
moeilijk uitvoerbaar door een IT-medewerker. Het gaat immers ook over arbo-, juridische- en fiscale aspecten. Dat past beter bij medewerkers die bedrijfskundig zijn onderlegd. En dan is er ook nog de werkkosten regeling die vanaf 1 januari 2014 verplicht is voor alle bedrijven. De werkkostenregeling vervangt alle bestaande fiscale regels voor vergoedingen. Dit betekent dat u maximaal 1,4% van de het totaalbedrag dat u besteedt aan uw personeel onbelast mag vergoeden of verstrekken. Ook dit is dus een punt waarmee u rekening moet houden binnen uw CYOD-beleid.

Projectaanpak
Omdat er zoveel verschillende aandachtspunten gelden voor een
CYOD-beleid en er bovendien veel groepen binnen een bedrijf of instelling mee te maken hebben (directie, HR, Finance, OR, gebruikers, management), is het aan te bevelen om het ontwikkelen van een CYOD-beleid op te pakken als een project. Een project met een projectleider, een plan van aanpak en een planning. Op die manier verloopt het proces gecontroleerd en is de kans op een kwalitatief CYOD-beleid het grootst.

Ictivity
Ictivity heeft ervaring op het gebied van CYOD en BYOD. Zij zijn in staat om u te ondersteunen bij het realiseren van een goed CYOD-beleid voor uw specifieke omgeving. Laat Ictivity en Scholten Awater u ontzorgen!
scheidingslijn
meer weten over cyod
advies
Advies over CYOD
Consumerization of IT
cyod gemeente hoorn
AIVD raadt CYOD aan
Mobile Device Manager
cyod bij SA